22. helmikuuta 2015

Eroja

Viimeinkin saan tän aikaseks. :-D En oo oikeen jaksanu kirjottaa tätä sen takia, koska Norjan ja Suomen välillä vaan ei oo mitään suuria kulttuurillisia eroja, joista jaksaisin kirjoittaa. Siispä vain tällaisia pieniä.

Tervehtiminen
- En oo vieläkään ymmärtäny miten tä toimii, kaikilla on joku oma preferenssi :-D  Jotkut halaa, jotkut antaa suukon poskelle tai vain painaa posket yhteen. Toisia vain tervehdin.
- Ja jos tavataan joku ketä ei olla ennen tervehditty, ni jopa nuoret kättelee toisiaan ja sanoo nimensä

Hyvästely
Lähes aina halataan. Se on musta kivaa, vaikka aluks olinki vähän hämmentyny halaillessani vaan kaikkia jopa tuntemattomampiakin, heh.

Netti
Kaikki käyttää Facebookia kaikkeen. Mun ryhmien määrä lisääntyi täällä varmaan kymmenellä, ja Facebookista on tullu varmaan mun tärkein some. Insta on sinänsä tosi harvalla ja jos niillä on, ni se ei oo samanlaine ku Suomessa. Suomessa kaikki laittaa täydellisesti muokattuja kuvia jollain älykkäällä kuvauksella, norjalaiset ottaa kuvia milloin mistäkin eikä varmaan edes tunne käsitettä muokkaus

Liikenne
- Kävellessä ei tarvii huolehtia autoista, kun kaikki päästää aina jalankulkijan ensin. Se on kivaa.
- Matkat autolla on aina pidempiä, kun mennään jonnekin kauemmas. Johtuu vuorista ja vuonoista kun niitä pitää aina kierrellä + tiet on muutenki vähän huonoja täällä

Mökki
Suomalaista mökkiä miettiessä tulee mieleen et sen on pakko olla järven/meren rannalla ja et siellä voi olla vaan kesällä. Norjalaiset menee mökille talvet ympäri eikä veden läheisyys oo tosiaankaan mökin tärkein ominaisuus, tosi monilla on vuorilla mökki ja siellä ne sit talvisin hiihtelee ja kesäisin kai vaeltaa, en tiedä.
Meidän mökki on suljettu talvisin kun Oslovuono jäätyy, mut kyl noi vaan tänä viikonloppuna silti aloitti meidän mökkikauden XD

Talousilmapiiri
En tie mitä muuta sanaa käyttäisin kuin talousilmapiiri :-D Mut siis täällähän ei mitään suurempaa talouskriisiä oo, ja sen myös silleen tuntee. Rahaa käytetään vapaammin, sekä valtio että kansa (esim. kaikki Norjasta lähtevät vaihtarit saa korvauksen valtiolta? öljyrahat, nice), ja norjalaiset suhtautuu tulevaisuuteen paljon valoisammin, haha.

Ruoka
- Ruoka on aika samanlaista kuin Suomessakin, ei me syödä kalaa ja perunoita joka päivä :-D Ollaan puhuttu tästä joidenkin kanssa ja ilmeisesti Norjassa on kahdentyyppisiä perheitä: niitä jotka syö just perunoita ja muutenkin sellaista perusruokaa, ja niitä jotka kokeilee kauheasti kaikkea ulkomaalaista ja joskus harvoin syö sellaista "tylsää" ruokaa (meidän perhe).
- Suomessa oon tottunu syömään 4-5 kertaa päivässä, joista kaks lämmintä ateriaa. Täällä syön kolme ateriaa, joista yks lämmin.
- Outoja asioita, joita oon kohdannu ruoan suhteen:
             - pitsan päälle laitetaan ketsuppia tai rømmeä (joku maitojuttu, muistuttaa kai creme fraichee? emt)
             - raejuustoo ei syödä niinku ruoan kanssa kuten mä oon tottunu, vaan leivän päällä hillon kanssa. Kokelin ja se maistuu kamalalta. Mut ainaki yritin.
             - tääl on huono valikoima sipsien suhteen XD
             - perjantaisin on normaalia syödä joko tacoja tai Grandiosa-pitsaa
             - en tiedä onks se vaan meidän perhe, mut kun ekana iltana vastasin et haluisin juoda maitoa päivälliseks, niin hostäiti melkeen pudotti lasin "häh? juokste maitoo päivällisellä?". Nyt tyydyn sit vaan veteen :-D

Hinnat
Täällä on oikeasti kallista. Ainaki ruoka.

Ihmiset
- Suurin ero on varmaan se että ihmiset on Norjassa paljon mukavampia kuin Suomessa XD Sitä on vaikea selittää, mut ihmiset on jotenki paljon avoimempia ja ystävällisempiä, sen vain huomaa. Suurimman osan ajasta se on tosi kivaa! Tuntuu että oon antanu kaikille ihan karsean kuvan Suomesta ku dialogit tästä aiheesta menee yleensä näin:
Mä: "Suurin ero on kyllä ihmiset, kun täällä te ootte paljon avoimempia ja kivempia!"
Norjalainen: "Hääh, nyt sä kyl huijaat, ku mun mielestä me ollaan kauheen kylmiä"
Mä: "No heh tulisit Suomee"
- Jos törmää johonkuhun ni yleensä pyydetään anteeksi, kun Suomessa vaan pyyhälletään ohi "mitäs tulit mun tielle" -tyyppisesti :-D
- Jos aivastaa tunnilla ni yleensä joku sieltä sanoo terveydeksi!

Kauppa (tälle piti omistaa aivan oma osio koska argh)
- Norjalaiset on ystävällisiä muualla, mut kaupassa niistä tulee hirviöitä. En voi mennä kauppaan ilman että savua tulee korvista kun vaan ARGH. Oon kehittäny tästä teorian: Suomessa kaikki leikkii et ketään muuta ei oo olemassa, mut samalla ne pitää huolen et kärryt tai itse ei olla missään tiellä, koska muuten joku puhuis niille ja sehän olis kamalaa. Mut Norjassa kaikki leikkii et ketään muuta ei oo olemassa ja myös käyttäytyy silleen: jos ei itse olla tiellä niin sitten joko kärryt on tiellä tai lapset mellastaa ympäri kauppaa. Ei ehkä kuulosta niin pahalta mut on oikeesti tosi ärsyttävää!
- Se välikapula ku laitetaan ostosten väliin, sitä ei oikeastaan käytetä :-D Tai kyl sitä silleen, mut jos on mahdollista ni tosi monet vaa jättää siihen ison välin enne ku laittaa omat ostoksensa.
- Myyjät on tosi epäkohteliaita eikä ees tervehdi kun lähtee, sit monta kertaa oon jääny jotenki oottamaan siihen sitä moikkausta kunnes oon tajunnu ettei sitä sieltä melkein koskaan tuu XD


1 kommentti:

  1. Hauska kuulla eroja! Joistain tunnistan ruotsalaiset niin hyvin ("ollaan niin kovin kylmiä" haha tuuppa Suomeen, talousilmapiiri vaikkakaan ei samassa mittakaavassa) mut toiset on taas ihan random. :-D

    VastaaPoista